petek, 22. november 2019

MEDVEDEK - PREPIS AVDIOPOSNETKA

Rešijo naloge na strani DZS/1, str: 61

4 Medvedek, slavna zvezda
Teden je naokoli in na radiu Regljač je na vrsti oddaja Zanimivosti od tod in tam.
Otroci imajo radi igrače. Narejene so iz raznih snovi, najbolj priljubljene pa so igrače iz pliša ali blaga. Med stotimi igračami, ki jih najpogosteje dobijo otroci, je kar 86 medvedkov. V raznih deželah se medvedki imenujejo različno – medo, tedi, wini, balu, miška. Povsod pa so medvedki precej nova igračka, saj niso stari niti sto let. Zgodovina medvedka se je začela takole. Novembra 1902 se je takratni predsednik Združenih držav Amerike Theodore Roosevelt mudil na jugu svoje države. Bil je navdušen lovec, zato so mu pripravili tudi lov na medvede. Dolgo časa ni bilo na spregled nobenega kosmatinca in predsednik se je že sprijaznil, da bo moral domov praznih rok. Toda glej, pred njegovo puško se je znašel medvedek. Predsednik je prislonil puško k obrazu in nameril, toda takoj zatem jo je povesil. Spomnil se je svojih otrok. Ni si mogel predstavljati, kako bi jim pogledal v oči, če bi ubil medvedka. Dogodek je opazoval novinar in je na hitro narisal ta dogodek. Njegova risba je obkrožila vso Ameriko. Po nekaj mesecih je neznani trgovec z igračami sešil medvedke iz pliša. Takoj jih je prodal. Pisal je predsedniku Rooseveltu in ga prosil za dovoljenje, da bi svoje plišaste medvedke poimenoval s pomanjševalnico njegovega imena, Teddy. Predsednik je dovolil in tako se je leta 1903 v ameriških otroških sobah pojavil Teddy bear – medvedek Tedi.

5 Medvedek, slavna zvezda
Teden je naokoli in na radiu Regljač je na vrsti oddaja Zanimivosti od tod in tam.
Otroci imajo radi igrače. Narejene so iz raznih snovi, najbolj priljubljene pa so igrače iz pliša ali blaga. Med stotimi igračami, ki jih najpogosteje dobijo otroci, je kar 86 medvedkov. V raznih deželah se medvedki imenujejo različno – medo, tedi, wini, balu, miška. Povsod pa so medvedki precej nova igračka, saj niso stari niti sto let. Zgodovina medvedka se je začela takole. Novembra 1902 se je takratni predsednik Združenih držav Amerike Theodore Roosevelt mudil na jugu svoje države. Bil je navdušen lovec, zato so mu pripravili tudi lov na medvede. Dolgo časa ni bilo na spregled nobenega kosmatinca in predsednik se je že sprijaznil, da bo moral domov praznih rok. Toda glej, pred njegovo puško se je znašel medvedek. Predsednik je prislonil puško k obrazu in nameril, toda takoj zatem jo je povesil. Spomnil se je svojih otrok. Ni si mogel predstavljati, kako bi jim pogledal v oči, če bi ubil medvedka. Dogodek je opazoval novinar in je na hitro narisal ta dogodek. Njegova risba je obkrožila vso Ameriko. Te risbe se je spomnil nekdo, ki je skrbel za ureditev Bele hiše. V izložbi je videl plišaste medvedke, kupil jih je in z njimi okrasil jedilnico za slavnostno večerjo. Menda je bil predsednik nad domiselno okrasitvijo navdušen in je vzkliknil: »Poglejte novo pasmo medvedov. Imenujejo naj se Teddy bear.« S tem naj bi se začela zelo uspešna prodaja plišastih medvedkov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČETRTEK IN PETEK; 22. IN 23. 9.

MATEMATIKA DZMAT/1, strani 18, 19, 20, 21 Prostorska orientacija in pogledi iz različnih smeri Preden rešujete vaje v DZ, opazujte podobne p...