petek, 10. januar 2020

Učne vsebine 10. 1.

SLOVENŠČINA

DZ/2, str: 10 in 11, Urarjev delovni dan. Pri nalogi 3 napišejo za vsako sličico
                               eno DOLGO    poved (DN).
          str: 12, Stenska ura. Naloga za pozorno poslušanje. Besedilo mu preberete. 
                      Po poslušanju reši naloge v 
                      delovnem  zvezku. 4. nalogo bodo naredili prihodnjo uro.

BESEDILO:
8 Stenska ura (opis predmeta)
Pozdravljeni, dragi mladi poslušalci. Na radiu Regljač smo dobili naslednji prispevek. Poslal nam ga je Žiga, ki obiskuje 3. razred.

Na steni v dnevni sobi visi stenska ura. Skrita je v pravokotnem lesenem ohišju rjave barve. Na vrhu ohišja je prilepljen pozlačen okrasek, sprednjo stran pa zapirajo steklena vrata. Uro sestavlja številčnica, nihalo in trije kazalci. Številčnica je okrogla in zlata, na njej so v krogu zapisane črne rimske številke. Veliki kazalec, ki kaže minute, in mali kazalec, ki kaže ure, sta na koncu razširjena v solzico. V solzici je vgrajen majhen rdeč kamen. Kazalec, ki kaže sekunde, je zelo tanek. Vsi trije kazalci, tj. urni, minutni in sekundni, so zlate barve. Urni mehanizem poganja nihalo, ki ga sestavlja zlata paličica, na katero je obešena okrogla utež. Ta je na koncu podaljšana v krajšo konico. Nihalo se nenehno premika na levo in desno. Zaradi njegovega enakomernega gibanja se premikajo urni kazalci. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČETRTEK IN PETEK; 22. IN 23. 9.

MATEMATIKA DZMAT/1, strani 18, 19, 20, 21 Prostorska orientacija in pogledi iz različnih smeri Preden rešujete vaje v DZ, opazujte podobne p...