četrtek, 12. marec 2020

petek, 13. 3. 2020


SLOVENŠČINA DZSLJ/2, str: 42 in 43
1.    V uvodnem delu razložite, kaj pomeni beseda dvoživke.
Žabe uvrščamo med dvoživke. Živijo deloma na kopnem in deloma v vodnih okoljih. Od tod izvirat tudi ime dvoživke, ki pomeni »dvojno življenje« Večina dvoživk se razmnožuje spomladi ali zgodaj poleti, ko samice odlagajo jajca. Zarodek v jajcu obdaja le ovoj in je slabo zavarovan pred izsušitvijo. Zato samice jajca odlagajo v vodo. Iz jajc se po nekaj tednih izležejo ličinke, ki dihajo s škrgami. Ličinke sprva še nimajo okončin, dobro pa je razvit rep, s katerim plavajo. Ličinke v vodi preživijo nekaj tednov ali mesecev. V tem času hitro rastejo, razvijejo se okončine in pljuča. Kmalu postanejo odrasle živali in preidejo na kopno.
      Vse slovenske žabe so zaščitene in jih je strogo prepovedano loviti, zastrupljati, ubijati. Prav tako ne smemo uničevati njihovega mresta in loviti paglavcev in jih nositi domov!
      Kljub temu, da marsikomu žabe niso všeč, so koristne in morali bi biti veseli, če najdemo krastačo v našem vrtu. Poskrbela bo, da nam vrtnine ne bi pojedli škodljivci
Nekatere žabe prezimijo na kopnem v štorih, naravnih luknjah, druge pa na dnu ribnikov.
Spomladi se žabe selijo iz zimskih bivališč v mokrišča - vodna okolja.  Selitev je za žabe nevarna. Težko potujejo na daljše razdalje. Prečkati morajo   prometne poti in jih ogrožajo tudi vozniki.

DELO V DZ
2.    Preberejo besedilo v DZSLJ/2, na strani 42, Žabe ne pridejo do cilja.
Najprej si ogledajo sliko. Pri drugem branju podčrtajo pomembne besede, kar ne razumejo ali podatke.
3.    Rešujejo str: 43.
Če na katero vprašanje ne znajo odgovoriti, poiščejo še enkrat podatke v besedilu.
Z daljšo celo (ali dvema povedma) napišejo, kako bi oni rešili problem žab v prometu.
Pri 3. nalogi lahko ilustrirajo v DZ ob strani.


MATEMATIKA
Naredijo SDZ/2, nalogo 1 na strani 99  in celo str: 104 .
Nekateri učenci še nimajo narejenih vseh nalog za nazaj, kajti tempo dela ni pri vseh enak. Prišli smo do strani 98 in naj postopoma delajo naloge za nazaj.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČETRTEK IN PETEK; 22. IN 23. 9.

MATEMATIKA DZMAT/1, strani 18, 19, 20, 21 Prostorska orientacija in pogledi iz različnih smeri Preden rešujete vaje v DZ, opazujte podobne p...