torek, 24. marec 2020

SREDA, 25. 3. 2020

                                                     
                                  Matere spočnejo naše življenje.                                  
Nasnujejo naše bivanje .

Učijo nas plesti desne in leve zanke.

Dajo nam osnovne vzorce.
Toda dobre matere – takšne, kot si ti;
        nam čez nekaj časa podajo pletilke in rečejo:    
“Tam je svet, ljubi/a moj/a. 

Poišči si nove odtenke, nove vzorce.
 Naredi si svoje življenje.”


SPOZNAVANJE OKOLJA

DZSPO, str: 71, nal: 1, 2 in 3                                                
Naredite naloge o našem kraju Ljubljani. 

POMOČ: LAHKO UPORABITE JOKERJA  : -)
Poseljenost: (gosta poseljenost,)
Prebivalci: meščani, 
S čim se preživljajo prebivalci?  (so zaposleni v ustanovah, podjetjih;  delajo v turizmu,      
                                                      kulturi, šolstvu, zdravstvu, trgovinah, bankah).
Promet: gost promet (pešci, kolesarji, motorna vozila, javni prevoz - avtobus, železnica)
Ustanove: Lutkovno gledališče Ljubljana, Kolosej, Narodna galerija, Tehniški muzej, Narodna in univerzitetna knjižnica, Univerza v Ljubljani, Klinični center, .....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne vem, če imate doma Knjižico poskusov in opazovanj?
Naj bo to kot DODATNA NALOGA za učence, ki želite vedeti več o našem kraju. Lahko si samo preberete, da boste izvedeli več o tem, kaj se je v preteklosti dogajalo v našem kraju.
Če želiš, reši tudi naloge v knjižici poskusov.

Stran 19, INTERVJU

IZVOR IMENA LJUBLJANA
Okoli leta 2000 pr. n. št. in prej so na Ljubljanskem barju prebivali koliščarji. Živeli so na mostiščih oziroma koliščih, lesenih naselbinah, postavljenih na kole, zabite v dno močvirja ali jezera. Prevažali so se v čolnih, ki jih imenujemo drevaki, ki so bili izdolbeni iz posameznih debel. Izdelali so tudi prve vozove s kolesi. Preživljali so se z nabiralništvom, lovom, ribolovom, živinorejo ter primitivnim poljedelstvom. Takrat se je naselbina imenovala EMONA.
izvor imena Ljubljana ni pojasnjen, a obstaja več hipotez. Po eni razlagi ime izvira od staroslovanskega vodnega božanstva Laburusa,[7][8] medtem ko etnolog Robert Vrčon trdi, da je beseda prišla iz latinskega izraza za reko, ki poplavlja (aluviana), nekateri pa so mnenja, da izhaja iz nemškega Laubach (mlačen potok). Ena od možnih razlag je, da je mesto prek nemščine dobilo ime po reki Ljubljanici.[9] V srednjem veku se je tako za reko kot za mesto uporabljal staro nemški izraz Laibach – stoječa voda, ki povzroča poplave.
Iz Wikipedije

DOGODEK IZ PRETEKLOSTI

Potres leta 1895 v Ljubljani

Velikonočni potres je nastal 14. aprila 1895 ob 20. uri in 17 minut po svetovnem času. Žarišče je nastalo v globini 16 km. Glavnemu sunku je v naslednj.

POMEMBNA OSEBA IZ PRETEKLOSTI

Arhitekt Jože Plečnik
Načrtoval je veliko stavb, ki so ohranjene v Ljubljani.
Rodil se je 23. januarja leta 1872 v Ljubljani. Oče je bil mizar. Že od zgodnje mladosti je kazal veliko veselje do risanja in je kasneje bil  izreden risar. Oblikoval je pohištvo in stavbe, kasneje tudi spomenike. 
 Arhitekt Jože Plečnik

                                                              TROMOSTOVJE


                                                                             TRŽNICA


                                               NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA

                                               Cerkev sv. Frančiška v Šiški
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLOVENŠČINA
Preberite legendo o ljubljanskem zmaju

Prvo naselbino na kraju, kjer danes stoji Ljubljana, naj bi, kot pravi legenda, ustanovili Argonavti, oziroma starogrški junak Jazon, ki naj bi kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši zbežal pred zasledovalci na ladji Argo, potoval čez Črno morje ter nato po Donavi in Savi prišel vse do Ljubljanice. Tu naj bi argonavti ladjo razstavili, jo prenesli po kopnem med dvema plovnima potema in na ta način prispeli vse do Jadranskega morja. Na poti k morju, ob izviru Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru na barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel z njo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki je danes prepoznavni simbol mesta in se pojavlja tudi v ljubljanskem mestnem grbu, vendar šele od baročnega obdobja naprej.

zlato runo - krzno krilatega ovna (Jazon je moral to nalogo opraviti zato, da bi lahko postal kralj)
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ljubljana

 Zmaj na Zmajskem mostu 

 Zmaj v grbu mesta Ljubljane

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MATEMATIKA

Naredite naloge v 3. delu, na str: 7
Če imate to stran že narejeno, so vam na voljo še dodatne naloge. 

1.Manca ima dva psa. Vsakemu da 5 pasjih piškotov in 3 kosti.
    Koliko piškotov in kosti sta pojedla oba psa?

2. Matej je na travniku videl 4 hrošče in 2 pajka.
    Koliko nog so imele vse živali skupaj?

3. Na parkirišču je 6 avtomobilov in 7 motorjev.
    Koliko koles imajo vsa vozila skupaj?

4. Teta je imela 5 bankovcev po 10 evrov. Kupila je 3 lonce. Za vsak lonec je plačala 8 evrov.  
    Koliko denarja ji je še ostalo?

5. Babica je posadila 5 krat po 7 vrst paradižnika. Bramor je uničil v treh vrstah po 2 paradižnika.
    Koliko sadik paradižnika še raste na vrtu?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠPORT
UČITELJICA: Ana Žižek
SKLOP: ZDRAVO ŽIVIM

AKTIVNOSTI:  
·        Doma lahko izvedeš vaje za ravnotežje, gimnastične vaje, ki jih že poznaš iz šole.

·       V pomoč ti bo danes Miša, ki bo popestrila gibanje doma. Tvoja naloga je, da poiščeš kakšno plišato igračo, ki ti je ljuba in prosiš starše, da ti pomagajo poiskati spletno povezavo na računalniku.
Klik na spodnji link (telovadba s pliškom):









OPB: 6, ga. Tina Zafošnik
Živjo, dragi moji!

Danes mamice po Sloveniji praznujemo materinski dan. Vaše mamice so to lepo ime MAMA dobile takrat, ko so dobile otroke, torej vas in vaše sestre in brate. Biti mama je najlepša služba na svetu in prepričana sem, da so vaše mamice neizmerno srečne, da vas imajo J.

Že zjutraj jih presenetite z vašimi pesmicami in voščilnicami. Če morajo mamice v službo, pa jim lahko voščilnice in pesmice na skrivaj pospravite v torbico ali žep bunde ali plašča. Ko bodo videle presenečenje, bodo zelo srečne, boste videli J

Današnji dan naj bo posvečen mamicam. Pomislite s čim bi jih lahko še razveselili. S pomočjo očka ali starejših bratov ali sestra jim lahko pripravite kosilo ali vsaj kakšno nezapleteno  dobroto, na primer puding, sadno kupo, banana split ali kaj drugega kar ima vaša draga mamica rada. Če boste pripravljali presenečenje pri katerem bo treba uporabiti štedilnik ali pečico, pa le prosite za pomoč koga starejšega, da vam bo svetoval.


 Za pripravo sadne kupe potrebujete več vrst svežega sadja, ki ga narežete in date v skledo. Dodajte še kakšen sadni kompot, če pa ga nimate, lahko stisnete pomarančo ali dodate drug sadni sok.

  Za pripravo banana splita potrebujete banano, sladoled in smetano. Če vam manjka smetana, nič zato. Banano po dolžini z jedilnim zrežite na dva kosa in ju položite na krožnik ali v manjšo skledico. Dodajte kepico sladoleda, ki ga ima vaša mami najraje, oziroma tistega, ki ga imate doma. Sladica je sedaj pripravljena, a vseeno lahko dodate še malo stepene smetane in stopljene čokolade, če jo imate doma.
  

 Pri pripravi pudinga naj vam pomaga starejša oseba, saj boste delali z vrelim mlekom in štedilnikom, pri čemer se lahko ZELO opečete. Za pripravo sledite navodilom na vrečki pudinga. Na koncu, ko bo puding ohlajen, lahko dodate še stepeno smetano, če jo imajo vaše mamice rade.

OPB 7 ga. Alenka Boštjančič
Razred: 3. r.
Datum: 25. 3. 2020

1.      Postavi se na sredo sobe, poglej skozi okno in naredi 10 počepov. Nato stopi na prste in stegni roke kolikor lahko visoko. Za konec še 5 krat globoko vdihni.

2.      Danes je materinski dan. Naj bo letošnji praznik mamic drugačen, poseben, Poseben je že zato, ker imate zaradi razmer možnost, da cel dan preživite z mamico. No, verjetno mora katera mamica v službo, ampak to ni ovira, da ji ne bi dal svojega darila.               Darilo bo pa naslednje: SAM vzameš sesalec in posesaš stanovanje, pomagaš ji pri pripravi kosila, po kosilu pomagaš pospraviti posodo, s pomočjo očeta ji skuhaš kavo, nato pa se stisni k njej in skupaj oglejta kakšno lepo risanko. In verjemi, da si bosta to oba zapomnila za vse življenje.


3.      Ostale aktivnosti (izbereš poljubno): Gibanje (sprehod, tek, kolesarjenje, krepilne vaje...) - pri tem prosim upoštevajte navodila sekcije pediatrov Slovenije o združevanju, branje, družabne igre, reševanje križank, pomoč staršem, pospravljanje sobe in ureditev učnega okolja (mize, potrebščin...).

Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČETRTEK IN PETEK; 22. IN 23. 9.

MATEMATIKA DZMAT/1, strani 18, 19, 20, 21 Prostorska orientacija in pogledi iz različnih smeri Preden rešujete vaje v DZ, opazujte podobne p...