ponedeljek, 13. december 2021

TOREK, 14. 12

 SLOVENŠČINA - kocka pripoveduje

Izstriži in sestavi kocko. Lahko zlepiš dva lista, da boš kocko lažje oblikoval/a.

Kocko meči in pripoveduj zgodbo ob slikah. Ob vsaki sliki povej dve povedi, lahko pa tudi več. Namig: povej, kaj osebe delajo, daj jim omena, opiši njihova oblačila, počutje, kaj nameravajo storiti, ter seveda to, kar vidiš na slikah. 

Začetek zgodbe je lahko ob vsaki sliki.

Zapis v zvezek abc: Določi naslov zgodbe, nato pa napiši zgodbo. Ob vsaki sliki napiši dve povedi. Pazi na velike začetnice, pike in piši lepo. Piši z malimi tiskanimi črkami.  


SPOZNAVANJE OKOLJA
Zapis v zvezek SPO

                                  VODA

Voda je v naravi v treh AGREGATNIH stanjih:

-    tekoče – voda,

-   trdno – led,

-   plinasto – para.

Ko končaš zapis, nariši še po en primer, npr: slap, 

ledeno goro, paro, ki uhaja iz lonca.

UL za branje, nalepi v zvezek.

                        ZEMLJA – MODRI PLANET 

Naša Zemlja je čudovit planet … iz vesolja je videti modre barve. Barvo ji dajejo oceani, morja in reke, saj kar tri četrtine zemeljske površine prekriva voda.

Voda se stalno obnavlja, zaradi nenehnega kroženja vode.

Sonce segreva površje Zemlje in vodo v oceanih in morjih. Ko se voda dovolj segreje, se spremeni v plin, ki mu pravimo para ali vodni hlapi. To se imenuje izhlapevanje. Iz rek, morij, oceanov … neprestano izhlapeva voda, se v višjih legah ohlaja in tvori oblake. Ko se vodni hlapi v oblaku dovolj ohladijo, se spet spremenijo v tekočino: dež, toča, sneg … Tako voda znova prispe na zemeljsko površino.

 


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

ČETRTEK IN PETEK; 22. IN 23. 9.

MATEMATIKA DZMAT/1, strani 18, 19, 20, 21 Prostorska orientacija in pogledi iz različnih smeri Preden rešujete vaje v DZ, opazujte podobne p...